יתרונותיו הסביבתיים של הגז הטבעי
עיקר הנזק הסביבתי והבריאותי בישראל מזיהום אוויר נובע מפליטות של שני מזהמים עיקריים: תחמוצות גופרית ותחמוצות חנקן. עיקר הנזק מהם נגרם כתוצאה מייצור החשמל.
בדקנו בפרסומי המשרד להגנת הסביבה את מצאי פליטת המזהמים בכל רחבי הארץ והתוצאות שגילנו היו מדהימות.
כמעט 80% מפליטות תחמוצות הגופרית בישראל, הפליטות שגורמות את הנזק הגדול ביותר(!), מגיעות מאזור חדרה ואשקלון. .
ומה מייחד את אזור חדרה ואשקלון?
התשובה ברורה – תחנות הכוח הפחמיות.
בישראל יש שתי תחנות כוח פחמיות – האחת בחדרה והשנייה באשקלון.
על פי המשרד להגנת הסביבה, פליטות תחמוצות הגופרית באזור חדרה גבוהות פי 30 מהפליטות באזור חיפה!
מן הסתם לא תתפלאו לשמוע שמאז החל השימוש בגז טבעי חלה ירידה דרמטית בפליטות גם של תחמוצות הגופרית וגם של תחמוצות החנקן.
הנתונים בשקף שאתם רואים עכשיו נלקחו מפרסום רשמי של המשרד להגנת הסביבה: מאז החלה הפקת הגז מתמר חלה ירידה של יותר מ- 40 בפליטות תחמוצות גופרית וחנקן.
יש רק בעיה אחת: בחדרה ואשקלון בהן ממשיכות לפעול תחנות פחמיות פליטת המזהמים נשארה גבוהה.
ממחקר שנעשה בבית החולים "ברזילי" באשקלון עולה כי כל עלייה מתונה של תחמוצות חנקן גורמת לעלייה מיידית בשיעור הפניות לחדר המיון, כתוצאה מתחלואת לב. אתם קולטים? זה המחיר האמיתי של הפחם!
זיהום אוויר עולה הרבה כסף.
כמו שכתבת על מחירי הגז בעולם , אשמח לשמוע ממך על אופן הפקתו . מה עושים בהולנד ובאנגליה ? ובעוד מדינות שמפיקות גז בים . האם האסאדות קרובות לחוף ? האם צינורות הפסולת עוברים באדמה ?
תודה
בהולנד חלק ניכר מהגז הוא בכלל ממקורות יבשתיים. זאת אומרת מתקני הפקה וטיפול ביבשה (אגב, רוב מתקני ההפקה והטיפול של הגז בעולם הם ביבשה, מכיוון שרוב הפקת הגז בעול היא יבשתית).
לגבי מאגרי גז ימיים בהולנד ואנגליה – יש שם פלטפורמות קרובות לחוף וגם פלטפורמות שרחוקות מהחוף. רגב, חלק ניכר מהטיפול בגז הימי במקומות אלו כלל לא נעשה בים – מובילים את הגז מהים בצנרת למתקני הפקה יבשתיים (של גז שמקורו בים) ומטפלים בגז על היבשה בסמיכות לחוף.
שלום לצוות
אני מתעניין בנושא ההכנסות מהגז.
1. מה ההכנסות נכון להיום
2. מתי האפקט של התופעה ההולנדית יגיע לישראל.
היי,
ההכנסות מהתמלוגים עומדות על 4.35 מיליארד ש"ח מאז החלה הפקת הגז מתמר. ניתן להעריך כי היקף מס החברות עומד על סכום דומה, כך שסך ההכנסות נמצאות בטווח של 8.5-9 מיליארד ש"ח.
בעניין זה כדאי לזכור שהחל משנה הבאה ייכנס היטל שישנסקי לפעולה (מאגר תמר) וההכנסות יכלו לעלות באופן משמעותי.
בנוסף, מסוף השנה יכלו הכנסות גם ממאגר לוויתן ובשנת 2021 ממאגרי כריש-תנין. באופן מאוד גס ניתן להעריך כי מאמצע העשור הבא סך המיסוי מתעשיית הגז יעמוד על 5-10 מיליארד ש"ח מדי שנה.
לגבי התופעה ההולנדית – קרן העשור אמורה למנוע אפקט דומה.
מתי יוכל האזרח הקטן להנות גם הוא מהתגלית המדהימה של מאגרי הגז, או שהרווחים מכך יהיו נחלתם של מפעלים ובעלי ההון בלבד?
לולא הגז הטבעי מחירי החשמל בישראל היו גבוהים בעשרות אחוזים לעומת מחירם כיום.
הנה מספר נקודות שכדאי להכיר:
1. מאז החל פרויקט תמר להפיק ועד סוף שנת 2017 (עדיין אין נתונים ל- 2018), החסך המשק הישראלי 37 מיליארד ש"ח בעלויות אנרגיה בלבד. מדובר בקצב של כמיליון ש"ח בשעה!!
2. באותה תקופה (מאז שתמר החל לפהיק ועד סוף 2017), חלה ירידה דרמטית בפליטת מזהמים. פליטות תחמוצות גופרית ירד במעל ל- 60 אחוז ופליטות תחמוצות חנקן ב- 50%. הצמצום בפליטות מזהמים אלו חסך למשק 14 מיליארד ש" של עלויות חיצוניות.
3. היקף התמלוגים מפרויקט תמר עד סוף 2018 מסתכם ב- 4.35 מיליארד ש"ח. בנוסף ניתן להעריך כי היקף מס החברות מפרויקט תמר עמד על סכום דומה. זאת אומרת היקף הכנסות כולל של סביב 8.5-9 מיליארד ש"ח. במהלך העשור הבא ייכנס לפעולה היטל שישנסקי + 2 מאגרים נוספים ייכנסו לפעולה. אני מעריך שאיפשהו באמצע העשור הבא ההכנסות מתעשיית הגז ינועו בטווח של 5-10 מיליארד ש"ח בשנה.
אין ספק שבגז הטבעי הוא נכס אדיר למדינה, לדעתי יש להגביל את יצואו כך שגם נכדינו ייהנו ממשאב טבע כה יקר.
כמו הגז המובטחת למשק הישראלי עומדת על מעל ל- 500 BCM.
מדובר בכמות שתספיק לעשרות שנים….
האזרח הקטן מעולם יהנה כי כסף ממשלתי זורם בלי הפסקה לכיוון החרדים ובעלי בריתם המתנחלים. כל עוד המצב הזה ימשך אתה תאכל אותה.
גז טבעי זה בהחלט עדיף על פחם מבחינה סביבתית, אבל זה לא מספיק טוב המדינה צריכה להשקיע באנרגיות מתחדשות כמו האנרגיה הסולארית, חבל רק שהיא לא עושה את זה מספיק. היעד שלה הוא להגיע רק ל-17 אחוז וזה כלום.