הדרך לעצמאות אנרגטית
מאז שהוקמה, הסתמכה מדינת ישראל על מקורות אנרגיה מיובאים כגון פחם ודלקים נוזליים על מנת לספק את צרכי האנרגיה המקומיים. הייבוא הגיע לשיא בשנים הראשונות של המאה הנוכחית, אולם גילויו של מאגר הגז הטבעי ים תטיס בשנת 1999 והשלמת הפיתוח שלו בשנת 2004 הביאו לשינוי במגמה: לראשונה התחלנו להשתמש בגז טבעי כחול לבן כמקור אנרגיה, ועל אף שמדובר היה במשאב מוגבל למדי באותה עת וישראל המשיכה לייבא גז מארצות שכנות, הרי שמאגר ים תטיס סימן את תחילתו של עידן אנרגטי חדש לישראל: אנרגיה מתוצרת מקומית.
הצעד הבא בדרך לעצמאות אנרגטית היה גילוי מאגרי גז נוספים בישראל, ובראשם תמר ולוויתן. הכמות האדירה שהתגלתה בשנים 2009 ו-2010 הפילה את האסימון באופן סופי: ישראל מסוגלת להתבסס על גז כמקור אנרגיה עיקרי. ואכן, בטווח זמן קצר יחסית של עשור וקצת (זמן קצר בעולם האנרגיה), הגיע חלקו של הגז הטבעי בצריכת האנרגיה של מדינת ישראל ליותר משליש. מדובר בהצלחה בלתי רגילה. וכיום חלקו של הגז הטבעי בתמהיל האנרגיה של מדינת ישראל, דומה לחלקו של הגז הטבעי בשווקי גז טבעי מסורתיים בני עשרות שנים כמו למשל ב: ארה"ב, אנגליה והולנד. יחד עם זאת, עם פיתוח מאגר לוויתן וכריש-תנין, חלקו של הגז הטבעי בתמהיל האנרגיה של מדינת ישראל צפוי להגיע במהלך העשור הבא לכ- 50 עד 60 אחוז.
יתרונות הגז הטבעי
מדינת ישראל אמנם טרם הגיעה לעצמאות אנרגטית מלאה, אולם כבר היום ניתן להצביע על חיסכון עצום בעלויות האנרגיה שלנו. מאז תחילת המעבר לשימוש בגז טבעי ועד היום, המשק הישראלי חסך כמעט 50 מיליארד שקלים, תוך הפתחה משמעותית בצריכה מזוט וסולר, וזה מבלי להזכיר את התועלת שבמיסוי רווחיהן של חברות הגז עבור המשק או על הצמצום המשמעותי בפליטת גזים מזהמים אל הסביבה.
זאת ועוד – בנוסף לחיסכון הכלכלי למשק והתועלת הסביבתית כתוצאה מהשימוש ההולך וגובר בגז טבעי כמקור אנרגיה, המשק הישראלי כיום הרבה פחות תלוי במקורות אנרגיה מחו"ל. למעשה, לאחר שיושלם פיתוחו של מאגר לוויתן, בסוף שנת 2019, תשתית ההפקה של הגז הטבעי בישראל תוכל לספק לכלל המשק הישראלי את כל כמות האנרגיה הדרושה לו, כולל ייצור חשמל ותעשייה.
בדרך לעצמאות אנרגטית עוצרים לתדלק
הסקטור היחיד במשק אשר עדיין תלוי באופן מלא בנפט הוא סקטור התחבורה. מס הבלו עבור הגז הטבעי הוא אחד הגבוהים בעולם, ויש לקוות שבעתיד הלא רחוק נראה גם שינוי מגמה בנושא הזה ומעבר לשימוש בגז טבעי גם ברכבים שלנו במקום הדלק היקר והמזהם.
בשורה התחתונה, אנחנו בדרך הנכונה לעצמאות אנרגטית. אישור מתווה הגז אפשר למשק הגז הטבעי לצאת מקיפאון רב שנים והפיתוח של משק הגז הטבעי חוזר לכיוון הנכון. יחד עם זאת, על מנת שהשימוש בגז טבעי בישראל יהיה אופטימלי, ממשלת ישראל צריכה להחליט במהרה על צעדים להקטנה דרמטית של השימוש בפחם, לטובת שימוש בגז טבעי שהוא כלכלי יותר והרבה יותר סביבתי. כמו כן, המדינה צריכה למתן משמעותית את צעדיה המתוכננים בנוגע להעלאת הבלו על גז טבעי לתחבורה. כך תוכל המדינה למקסם את השימוש בגז טבעי ומכאן גם את יתרונותיו הכלכליים והסביבתיים.
שלום אמיר
גם אני סבתא שמתנגדת מאוד למתווה הגז שעבר בחיפזון ללא התחשבות בתושבים.
נכנסתי במקרה לדף הבית שלך וקראתי בשקיקה את שכתבת ואני שואלת את שאלת המיליון דולר ?
מה עם כל כמויות הקונדנסט שאמורים לקבל זיקוק בחוף דור? ממתווה ליוויתן?
אתה כותב הכול דבש !
על מה בדיוק אתה מסתמך?
ומה תפקידך בעיניין את מי אתה מייצג נשמח לשמוע?
האם יש דוחות סיכונים של אנשי מקצוע מומחים עולמיים לא משוחדים ע"י חברות הגז?
דוחות אמיתיים ולא מסולפים ?
של חברות איכות הסביבה והירוקים למיניהם?
על כמויות של 5000חביות ביום של קונדנסט!!!
מדוע שלא יעשה זיקוק על פי הבאר כמו בכל מדינה מתוקנת.
לתגובתך המלומדת בעיניין אודה.
סבתא שדואגת לנכדיה מזכרון יעקב שם עומדים לאורך מישור החוף לקום 16 אסדות לאורך מישור החוף
במדינה שמותיה צרות כמו של דוגמנית 🙁
שלום גברת עמר,
ראשית אני רוצה להודות על המחמאה, ולבקשתך להציג את עצמי:
שמי אמיר פוסטר וכיום אני מנהל האסרטגיה והמחקר של איגוד תעשיות חיפושי הגז והנפט בישראל. באיגוד חברות רוב החברות הפעילות בתחום בישראל: מחברות גדולות כמו נובל אנרג'י, דלק ורציו, עד חברות קטנות יותר כמו למשל הזדמנות ישראלית. לאחרונה הצטרפה לאיגוד חברת אנרג'יאן היוונית שרכשה את מאגרי הגז כריש ותנין.
בעבר הייתי במשך שנים אנליסט אנרגיה ועסקתי במחקר בתחום. לאחר מכן הייתי יועץ בתחום האנרגיה לגופים שונים בארץ ובעולם, ובשנה האחרונה אני נמצא בתפקידי הנוכחי באיגוד.
לגבי הקונדנסט. אמנם אני לא סבא, עדיין רחוק מזה (: אך אני אב ל-3 ילדים מקסימים ואני מבין את המקום ממנו עולה החשש שלך. משהו חדש קורה, הרבה אינפורמציה נזרקת לאוויר, ואיך אפשר לדעת מה נכון ומה לא?
אני מכיר היטב את נושא הקונדנסט, הנה כמה דברים שחשוב להכיר:
ראשית, הקונדנסט הוא תוצר של הפקת הגז. אי-אפשר להפיק גז טבעי ללא קונדנסט. גם מאגר תמר מפיק קונדנסט והוא עושה את דרכו דרך אסדת הפקת תמר לבית הזיקוק של פז באשדוד.הקונדנסט ממאגר לוויתן יגיע לבית הזיקוק בחיפה. מבחינת הכמויות מדובר פחות או יותר ב- 1% בממוצע מכמות הזיקוק של נפט גולמי בישראל. מה שאומר, שמדינת ישראל יכולה לייבא פחות נפט גולמי (אך מדובר כאמור בכמויות קטנות ביחס לתצרוכת הנפט הגולמי בישראל).
הקונדנסט הוא בעצם מוצר אנרגיה שדורש פחות זיקוק מאשר נפט גולמי (פחות אנרגיה) והוא יותר קרוב לתזקיקי דלק (תזקיקי דלק הם: סולר בנזין וכו'). חשוב לדעת שכמו שיש סוגים רבים של נפט, גם קונדנסט שונה בהרכבו ממאגר למאגר. מהבדיקות שעשיתי בנושא זה, מצאתי כי הקונדנסט של מאגר לוויתן נחשב לכזה בו דרגת הניקיון גבוה מאוד. אחד החומרים הבעייתיים שעשויים להימצא בקונדנסט הוא הבנזן. בקונדנסט של לוויתן שיעור הבנזן נמוך יותר משיעור הנזן המותר בדלקים לתחבורה (שיעור הבנזן שמותר שיהיה בדלקים לתחבורה בישראל עומד על 1% – בקונדנסט מלוויתן שיעור הקונדנסט נמוך בהרבה).
בעניין זה חשוב לי לומר שאחת מחששות המתנגדים היא מיכל האיחסון שצפוי להיות מוקם באזור "חגית". חשוב להדגיש בנושא זה, שמדובר במתקן אחסון בחרום בלבד. במהלך עניינים תקין, הקונדנסט צפוי להגיע לבתיזהזיקוק בחיפה מבלי לעבור בכלל דרך אותו מתקן אחסון.
לגבי האסדות והטיפול בפי הבאר:
קודם כל חשוב לומר כי מתוכננת כיום רק אסדה אחת (אסדת לוויתן). אני לא מכיר שום אסדה נוספת שאמורה להיות ממוקמת באזור בטווח הנראה לעין. כדי שאסדה נוספת תהיה מוקמת יש למצוא קודם כל מאגרים נוספים, ורק אז, אולי, תוקם אסדה נוספת. כרגע זה ברמה היפוטית, שלא לדבר על 16 אסדות. כדי שיוקמו כאן 16 אסדות, צריך למצוא לפחות עוד 16 מאגרים נוספים שיצדיקו כלכלית פיתוח. וגם אז לא בטוח שהם יפותחו בכלל באזור זה…
בנוגע לטיפול בגז בפי הבאר. הפרקטיקה המקובלת בעולם היא בניה של אסדות מהסוג של לוויתן ותמר. אסדה\אניה צפה בעמוק ים היא לחלוטין לא הפרקטיקה המקובלת בעולם. בדרך כלל אסדות\אניית מסוג זה הנקראות – FPSO – Floating producrion Storege anf Offloading הן כאלו המטפלות במאגרים בהם יש גם הרבה נפט. בעולם קיימים כיום 150-160 מתקנים כאלו, כאשר אסדות מהסוג של תמר ולוויתן יש אלפים – FPSO היא לחלוטין לא הפרקטיקה הנפוצה.
את מוזמנת לעלות כאן כל שאלה וכל חשש. אני מבחינתי יעשה את כל המאמצים להביא בפנייך מידע אמין ומדויק.
שיהיה לך חג שמח!
אמיר
ראשית תודה על תגובתך המהירה והעיניינית .
קראתי על הקונדנסט, ואני מדקלמת קונדנסט ישנה איתו ומתעוררת איתו ,אתה כותב שהוא מוצר אנרגיה שדורש פחות זיקוק מנפט והוא יותר קרוב לדלק. אבל הבנזן הוא כימי.
אז בדיוק כמו שהבנתי קודם הוא נפיץ ודליק נקודה!
כדי להבעיר יער אנו יכולים להסתפק בפחית קונדנסט לא צריך את כל החבית!
אבל בכל אופן ראה במקסיקו מה עשו 5 חביות של קונדנסט ואנו כאן מדברים על 5000 ביום כמות מטורפת לחלוטין.
אנו נמצאים במדינה כמו שהזכרתי קטנה מאוד ואוייבים סביב לה אומנם חיל הים יפטרל אבל עדין 7 ק"מ מהחוף זה קרוב לכל הדיעות
מהחוף, זה קרוב מידי לאוכלוסיה של מיליון איש לפחות לאורך החוף. אי שיתוף הציבור בעיניין זה והמחטף שנעשה בליוויתן הוא לא תקין ולא נכון מה יקרה במיקרה של שיגור טיל של אדם תימהוני על אסדה מאוד קרובה לאוכלוסיה?
אם הצינור יפגע ראה צינור תמר? לאן יחלחל הכל למי השתייה.
האם כל ההביטים הביטחוניים נלקחו בחשבון לא!!
ראה את חקירות סביב שר האנרגיה .
נכון שאפשר לחצות כביש ולהרג אבל מי יתן לנו התושבים "תעודת ביטוח" שאכן חיינו חשובים לפני מכירת גז לירדנים או לכל מדינה אחרת. וכאן נשאלת השאלה מדוע לא על פי הבאר על זה יש בג"צ ב1.11.17 בהרכב 4 שופטים בו תושבי מגידו אינם רוצים את מיכל הקונדנסט במגרש ביתם ובצדק ולא רוצה לחשוב לאן יעבירו אותו.
למגרש הביתי שלי של שכני?
עכשיו נשאלת השאלה האם ידי כולם נגועים ב"גז" או טובת התושבים קודמת לכל בר דעת אנושי!
לגבי "חגית" את כותב מחסן חירום בלבד!
אכן כך נכתב בתמ"א 37/ח אבל כולנו יודעים שבעוד שעה מעלים "חוק לשעת חירום" כמו שנעשה בתמר לפני חודש והכל אפשרי.
וחסל סדר מה היה כתוב.
כבר הספקנו להכיר את שטיינץ עם החתימה בא לו התיאבון.
והוא לא סופר את התושבים ממטר. במקום לחשוב עלינו יצא עם קמפיין בסך 7 מיליון נגדינו
"אמרו כבר שכסף מעביר עיני חכמים"
ממה שקראתי על מאגר ליוויתן הוא אחד מעשרת המאגרים הגדולים בעולם ואם FPSO היא לא הפרקטיקה לאסדה כל כך קרובה
אז איזה כן?
ועם יד על הלב כאנליסט בתחום האנרגיה והמחקר בתחום היית גר עם ילדיך 7 קילומטר מהאסדות ליוויתן?
ולסיום האם שמעת על חוקר בעל שם עולמי שיכול לתת תשובה בנושא זיהום, תחלואה, ועוד מיני "סוכריות" הטמונות בקונדנסט בשטח מגורים.
ברחנו מהקריות שהם אסון בתחלאות הסרטן והיגענו לזכרון יעקב ואסדות הגז.
לתשובתך אודה מקווה לא להכביד בעינין. תודה וחג שמח
סבתא אילנה עמר
חג שמח אילנה!
בוודאי שהקונדנסט דליק, זהו מוצר אנרגיה. גם נפט הוא דליק, גז טבעי דליק, גפ"מ הוא דליק ועוד… כל אלו מוצרי אנרגיה.
לגבי הבנזן – את כותבת שהוא "כימי". למה את מתכוונת? מבחינה כימית מדובר בתרכובת אורגנית, כמו כל המולקולות כמעט המרכיבות את מוצרי האנרגיה בהן אנו משתמשים.
בנוגע לבנזן, חשוב להדגיש כי גם בדלקים הנמצאים אצלנו בכלי הרכב, ובכל תחנות הבדלק הנמצאות בישראל – יש בנזן. חשוב להכיר בזה. חשוב מזה – שיעור הבנזן בקונדנסט של לוויתן, נמוך משמעותית מהשיעור המותר באותם דלקי תחבורה הנמצאים ברכבים של כולנו ובתחנות הדלק בכל רכבי הארץ.
לגבי המרחק מהחוף, אסדת לוויתן תמוקם במרחק של 10 ק"מ מהחוף. מערכת הביטחון היתה שותפה לדיונים הרבים שנעשו בנוגע לתוכנית המתאר ונציגת משרד הביטחון אף הבהירה כי "המשרד איננו מתנגד" לחלופות שהוצעו מלבד חלופה יבשתית, "חלופת פרוטרום" אשר צמודה למתקן ביטחוני. מערכת הביטחון תמכה בתוכנית ובמיקום בו תוקם האסדה.
לגבי אתר חגית – מדובר בדרישה של הרשויות להקמת מתקן אחסון שיפעל כגיבוי בלבד, אם לא ניתן יהיה להוליך את הגז לבתי הזיקוק בחיפה. לאף אחד אין אינטרס לאחסן שם קונדנסט בשגרה.
לגבי השאלה שלך – "ממה שקראתי על מאגר ליוויתן הוא אחד מעשרת המאגרים הגדולים בעולם ואם FPSO היא לא הפרקטיקה לאסדה כל כך קרובה אז איזה כן?" התשובה היא: בדיוק תוכנית הפיתוח הנוכחית.
לגבי השאלה שלך – "ועם יד על הלב כאנליסט בתחום האנרגיה והמחקר בתחום היית גר עם ילדיך 7 קילומטר מהאסדות ליוויתן?" – אז קודם כל מדובר ב- 10 ק"מ, ודבר שני אני לא רואה סיבה למה לא. אני גדלתי ביבנה, ק"מ ספורים ביותר מהכור הגרעיני "שורק" (אמנם קטן, אך עיין כור גרעיני). כמו כן יבנה קרובה לאזור התעשייה של אשדוד שהיה מזהם הרבה יותר לפני שהחלו לפני מספר שנים להשתמש שם בגז טבעי ומאז הזיהום ירד. אני לא רואה שום סיבה ראציונלית לחשוש מאסדת לוויתן שתהיה מרוחקת הרבה יותר. מזכיר לך שבתחילה דיברו על מתקנים יבשתיים ועכשיו הרחיקו אותם משמעותית לים.
לגבי מומחה בעל שם עולמי. אין לי שם ספציפי לתת לך. מה שאני כן יכול לומר, הוא שבמסגרת עשרות אם לא מאות דיונים בנוגע לאישור תוכנית המתאר השתתפו נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציגי מערכת הביטחון וכל רגולטור או נציג משרד ממשלתי שיש לו קשר ישיר או עקיף לנושא. התוכנית אושרה לאחר שכל אותם גורמים אישרו את פרטי התוכנית. יש לי אמון בהם.
חשוב לי לומר שאת בכלל לא מכבידה בעניין. השאלות שאת מעלה מאוד חשובות וגם אני מבין את החשש שעולה באופן טבעי, בייחוד לאור הדיסאינפורמציה הרבה שקיימת.
אשמח מאוד להמשיך איתך את הדיון. תרגישי בנוח לעלות כל שאלה.
שיהיה לכם חג שמח!!
אמיר
מאגר לוויתן, שמפותח על ידי חברת דלק קידוחים בראשות יוסי אבו הוא ההבטחה הגדולה של משק האנרגיה הלאומי והאזורי, ומנוע צמיחה כלכלי למדינת ישראל ואזרחיה.
הוא מכיל שני שלישים מכלל משאבי הגז שנתגלו לחופי ישראל עד כה.
הפיתוח שלו יעניק ביטחון אנרגטי לישראל, יזרים מאות מיליארדי שקלים לקופת המדינה מתמלוגים וממסים, יאפשר יצוא גז למדינות באזור ויחזק את המעמד הגאו-פוליטי של ישראל.
עם העבודה הקשה שמתרחשת כרגע על אסדות הגז
, ובמיוחד בפרויקט לוויתן שאמור להוות את הפרויקט האנרגטי הגדול ביותר בתולדות המדינה, אין ספק שאנחנו קרובים מתמיד לעצמאות אנרגטית ולכוח עולה כלכלית ופוליטית במזרח התיכון.